Interview: Lieke Koster

Standhouder op Online Creamarkt editie #7 – december 2021

Vertel! Wie is Lieke?

Lieke Koster, 24 jaar, kunstenaar en ik woon en reis samen met m’n man in/met een huisje op wielen. Ik ben een dromer, maar ook een denker en een doener. Ik ben gevoelig en eigenzinnig en loop over van ideeën. Ik ben ‘autodidact’ (geen afgeronde opleiding). Schilderen zit op een onvoorklaarbare reden zo ‘in’ me, dat ik chagarijnig word als ik het een paar dagen niet doe.
Ik hou van me klein voelen in grootse natuur, van ‘partygames’ en achtbanen, doe graag dingen met mijn handen en duik het liefst gelijk het diepe in (zowel in gesprekken als met dromen). Ik lees graag, kan me helemaal verliezen in fijne muziek, hou van dieren en verdiep/denk en discussieer graag/wordt geraakt door thema’s als het klimaat, feminisme, privilige, antiracisme en meer. We zijn altijd op zoek naar community en nieuwe interessante manieren van leven. 

Ben jij zo in het kunstenaarschap gerold?

Creativiteit was er veel en vaak tijdens mijn opvoeding, en ik schilder en teken ook al veel sinds ik klein was. Schilderen werd al snel mijn ‘lievelings’ uitlaatklep. Op mijn 14e begon ik schilderijen in opdracht te maken om geld in te zamelen voor een reis en ik ben sindsdien eigenlijk niet meer gestopt. Na de vwo probeerde ik twee verschillende studies, en stopte met beiden om uiteindelijk op mijn 19e te proberen om van het schilderen mijn werk te maken. Eerst parttime, naast een bijbaan, en later fulltime. Ik ben van voornamelijk in opdracht werken steeds meer naar een eigen webshop gevuld met eigen werk aan het groeien.

Wat wil je mensen meegeven met jouw werk?

Ik hoop dat het mensen een beetje doet vertragen en verwonderen. Dat ze even de tijd nemen voor zichzelf, waarin even niks hoeft – alleen kijken en misschien een beetje voelen. Dat het mensen op een manier raakt die woorden niet kunnen. Dat het een huis tot een thuis maakt en dat mensen zichzelf schoonheid leren gunnen. Dat ze wat meekrijgen van een heel ander soort leven en met een open blik naar de wereld om zich heen kijken.

Is dat ook waar jij je inspiratie vandaan komt?
De wereld om jou heen?

Ja, uiteraard alles wat we onderweg tegenkomen! Ik kan enorm genieten van zowel de grootse natuurwonderen als de kleine. Algemener wordt ik altijd enorm geïnspireerd door zonlicht en schaduw – hoe het kleuren verandert en spanning brengt in een compositie. Het menselijk lichaam blijft een klassiek, maar daardoor niet minder inspirerend onderwerp. En het dagelijkse leven. Soms is het een stilleven op het aanrecht, maar vaak ook thema’s die me bezighouden, zoals feminisme of het klimaat. En natuurlijk andere kunstenaars! Ik ben een enorme fan van het oorspronkelijke impressionisme, leer graag en veel van de oude meesters, maar kijk ook mijn ogen uit op Instagram.

We vinden jou straks als avatar achter een kraam. Heb je er zin in?!

Ik heb inderdaad een kraam, die heb ik gevuld met producten die denk ik echt te gek zijn om cadeau te doen/krijgen! Ik vind creative-community onwijs belangrijk en geloof heel erg in dat we elkaar alleen maar versterken samen, elke aankoop bij een collega-maker is ook winst voor mij – en daarom vind ik dit zo’n mooi initiatief! Je leert veel toffe makers kennen, maar kunt ook langskomen als je bijvoorbeeld niet zo goed ter been bent.

En wat mag de toekomst je nog brengen als het aan jou ligt?

Ik hoop dat het nog lang door mag groeien! Ik hoop mijn eigen kunnen als kunstenaar te blijven ontwikkelen en verdiepen (ik wil heel graag in de leer bij andere kunstenaars) en hoop dat ik over 5 jaar een mooie studio (het liefst met grote ramen) run, met een mooi team in dienst en veel plek voor het delen van creativiteit. Ik hoop dat ik dan een paar mooie exposities op mijn naam heb staan, schilderijen maak waar ik trots op ben en kan delen van de kennis die ik heb opgedaan.