Interview: Creatieve Workshops Texel

Poster advertentie op Online Creamarkt editie #6 – september 2021

Hee, leuk je te ontmoeten. Wie ben je en wat doe je?

Hai, ik ben Malou Zuidema. Sinds twee jaar woon ik weer in Nederland, terug naar mijn Texelse roots na acht jaar op verschillende plekken in het buitenland gewoond te hebben. Met mijn dochtertje van twee jaar oud ben ik het liefst overdag de hele dag buiten, om mijn avonden dan te vullen met illustratie werk. Naast mijn vrij werk en werk in opdracht geef ik dus een tal aan creatieve workshops op Texel. 

Wauw, acht jaar in het buitenland! Waar heb je gewoond?

De reden om te emigreren was het werk van mijn man. Hij is zeeonderzoeker en dit werk bracht ons naar de meest fantastische plekken. De eerste verhuizing was naar Tasmanië. Dit eiland ten zuiden van het vaste land van Australië heeft de mooiste stranden van de wereld, daar heb ik veel gehiked en van de natuur kunnen genieten. Daarna woonde we midden in Manhattan, New York. Een ontzettend groot contrast met de ruige natuur van Tasmanië. De laatste locatie was Sydney, deze stad heeft een mooie combinatie van zon, strand, zee en stad. 

En gaf je daar ook creatieve workshops?

Jazeker! Mijn docentenopleiding bleek in het buitenland niet geldig voor regulier onderwijs, maar in Tasmanië kon ik wel aan de slag als docent in een Artstudio. Op een laagdrempelige en niet zo’n schoolse manier kon ik daar andere mensen (jong en oud) helpen met mooie dingen maken. 
In New York begeleidde ik met drie andere instructors groepen van wel 80 mensen tijden art night events. Een heel andere ervaring, heel Amerikaans.
In Sydney ging ik op zoek naar een andere dynamiek, ik wilde de nadruk meer leggen op ontspanning. Mijn ‘Watercolor and Wine’ workshops zijn hier ontstaan. Deze workshops organiseer ik nu ook op Texel, in een Nederlands jasje komt er binnenkort ook ‘Pizza en Penselen’.

Wat wil jij met je workshops betekenen voor de mensen die meedoen?

In eerste instantie wil ik een mooi, fijn moment creëren. Een ongedwongen sfeer op een mooie locatie en dan de ruimte om creatief te genieten.
Ik wil de prestatiedrang weghalen. In mijn workshops gaat het om plezier voor het maken. Daarom mag een ieder hun eigen onderwerp kiezen en help ik ze op weg met tips en technieken. Dat kan met een groep op een van mijn locaties, maar ook in het vakantiehuisje dat jij hebt gehuurd.
Na de workshop hoop ik dat je ziet dat waterverf zó leuk en toegankelijk is, dat je er thuis nog vaker mee aan de slag gaat. Hoe vaker je iets doet, hoe mooier het wordt. Zo leer je en zo blijft het leuk!

Heb jij ook een leuke vraag voor Malou?
Stel hem via WhatsApp.

Ik had lange tijd “leeg-papier” vrees, een soort angst om iets te beginnen. Die middag heeft mij daarover heen geholpen en mij aangespoord om met aquarel verder te gaan. Een techniek die normaal ver buiten mijn comfort zone ligt.

Voor wie of wanneer is een workshop op Texel geschikt?

Mijn deelnemers zijn meestal vrouwen. Moeders met volwassen of tienerdochters, groepjes vrouwen die uit zijn op een vriendinnendagje of een vrijgezellenfeest. Voor een groep dames die elkaar nog niet zo goed kent is het waterverven ook een leuke icebreaker, je hebt altijd iets om over te praten; het creatieve proces.

Een workshop duurt een paar uurtjes, dus is perfect te combineren met andere activiteiten op een dag. Zo haal je het meeste uit je vakantie of dag op ons mooie eiland. De Texelse schoonheid kun je bovendien mee naar huis nemen, gevangen in je zelfgemaakte kunstwerk.

Dat klinkt als een feestje!

Ja, dat is het ook echt! Voor mij, maar vooral ook voor de deelnemers. Iedereen is bij dezen uitgenodigd om ook eens langs te komen en mee te vieren.