Interview: Vouwwerk

Standhouder op Online Creamarkt editie #8  – juni 2022

Hee, wie hebben we hier?

Ik ben Emmy Maessen. Ontwerper van verpakkingen en papieren producten. Ooit afgestudeerd als Industrieel Product Ontwerper en jarenlang in de verpakkingsindustrie gewerkt. Dat doe ik nu nog als zelfstandig verpakkingsontwerper, en daarnaast ontwerp ik 3D meubeltjes voor Mintspiration en papieren producten voor Vouwwerk.

Thuis zijn we met zijn vijven, ik, mijn man en 3 kinderen en een bups huisdieren. Een grote puzzel om alles gedaan te krijgen wat ik graag wil doen. Meestal lukt het niet, soms wel 🙂  Vouwwerk kan ik heel goed combineren met de kinderen, vaak komen ze mee tekenen en vouwen of voorzien me gevraagd of ongevraagd van “tips”.

Onderneem je al lang?

Vouwwerk is in 2018 ontstaan als lichtpuntje voor mezelf. Ik liep vast in het werk wat ik toen deed. Ik was steeds verder verwijderd van actief ontwerpen en met mijn handen bezig zijn. Om mijn gedachten te laten gaan en mezelf onder te dompelen in mooie materialen, vormen en kleuren. Maar ook even los te komen van het gevoel te moeten presteren, het goed te MOETEN doen.

Het ging me niet enkel om het proces maar ook om het eindresultaat: een oppepper om naar te blijven kijken. Ik wilde dat het resultaat esthetisch zou zijn en dat het een gevoel van troost of comfort zou brengen. Als ik enkel mijn hoofd leeg wilde hebben was ik wel gaan sporten of een serie gaan binge-watchen. Dus ging ik op zoek naar manieren om mijn gedachten om te zetten in iets wat vertrouwen geeft.

Wat voor producten vinden we in jouw shop?

Aan de ene kant heb ik producten waar ik zelf mee aan de slag ben gegaan. Ze zijn het resultaat van ontdekken, experimenteren en laten het eindresultaat zien van een proces waarbij denken, voelen en maken samenkomen. 

Aan de andere kant bied ik producten aan waarmee je zelf dat proces kunt doorlopen. Het is een blanco canvas wat je kunt invullen naar behoefte. Waarbij je moet nadenken, maar ook voelen, je intuïtie laat spreken en met je handen gaat maken.

Over het materiaal is goed nagedacht. Het papier waar ik mee werk is 100% gerecycled papier. Ik vind het belangrijk dat dat klopt. Dat het een materiaal is wat op een verantwoorde manier is geproduceerd, maar ook dat het hele gevoel klopt als je het vast hebt en mee aan de slag gaat, het is onderdeel van de ervaring.

Kun je wat meer vertellen over die ervaring die je wilt meegeven aan je klanten?

Denken en voelen en dat via je handen samen laten komen, dat is de achtergrond gedachte waarop Vouwwerk is gebaseerd.

Tijdens het decoreren laat je je intuïtie spreken, vaar je op je gevoel, laat je vooral die gedachten los. In bijna al mijn producten zit een technisch element, je moet echt even focussen om het in elkaar te zetten of in het geval van origami om te vouwen. Daar heb je juist heel erg je hoofd bij nodig. En je handen verbinden beide, de tools waarmee je het geheel samenbrengt. 

 

Maar uiteindelijk zijn de producten van Vouwwerk zijn een speelse toevoeging aan je leven. Je ordent je gedachten ‘on the go’ en breng je je hoofd tot rust. De producten zijn licht, luchtig en vol liefde. Zo maken ze je hart wat minder zwaar. Maar soms zijn ze ook gewoon voor de leuk, als feestelijke (seizoens)decoratie of om samen met je kind te maken. 

Heb jij ook een leuke vraag?
Stuur Emmy een berichtje op Instagram

Met een Vouwwerk product ga je zelf aan de slag en ze brengt je klein geluk.

Wanneer zijn jouw producten een mooi cadeau?

Op de momenten dat je iemand een kleinigheidje wil geven. Je geeft een product cadeau met een liefdevolle boodschap. Maak het met de ontvanger in gedachten. Door de persoonlijke toevoeging is je cadeautje gevuld met extra liefde. Of misschien wil je de ontvanger juist zelf aan de slag laten gaan, dat proces ervaren.  Hoe dan ook een brievenbuscadeautje met net dat extra beetje meer.

Je kunt het uiteraard ook cadeau doen aan jezelf. Daarnaast beweegt het aanbod aan producten mee met de seizoenen. En met origami zijn de mogelijkheden natuurlijk eindeloos en kun je bij elke gelegenheid die wat extra’s verdient lekker aan de slag.

We zien je deze editie terug achter een van de kraampjes. Heb je er zin in?

Jazeker! Ik ben nog volop bezig Vouwwerk goed in de markt te zetten en de Online Creamarkt is daar een perfecte mogelijkheid voor. Een mooi podium om te laten zien wat Vouwwerk is en waar het voor staat.

Linkjes