Interview: Hip Stoer en Handgemaakt

Poster deelnemer op Online Creamarkt editie #8 – juni 2022

Hai, leuk dat je jezelf even komt voorstellen!

Mijn naam is Kim (30 jaar), naast vrouw van Chris (31 jaar) en mama van Lizzy (2 jaar) en Ewan (6 maanden) ben ik ook het gezicht achter Hip Stoer en Handgemaakt. Samen met onze twee katten en konijn wonen wij in Stompetoren. Naast mijn werk achter de naaimachine werk ik ook nog parttime in loondienst. Mijn grootste trots? Mijn gezin natuurlijk! Maar mijn bedrijf staat op een goede tweede plek.

Vertel, hoe is jouw bedrijf ontstaan?

Mijn passie begon al vroeg. Op mijn tiende verjaardag kreeg ik van mijn ouders mijn allereerste naaimachine. Mijn moeder heeft mij leren naaien, daarna ben ik op school op een industriële naaimachine aan de slag gegaan om meubels te stofferen. 

In 2019 moest mijn dochter eraan geloven, een spreidbroekje. Veel kleren uit haar kast, kon ze niet meer aan en alles maar veel te groot kopen vond ik ook niet zo’n goed idee. We waren immers vijf jaar bezig geweest om haar te mogen “krijgen” dan wil je haar ook trots in de mooiste outfits aan de hele wereld laten zien. De naaimachine werd weer van zolder getoverd en na een avondje werk lagen er vijf goed passende broekjes voor haar klaar. In de omgeving kreeg ik zoveel positieve reacties en aanvragen of ik niet wat broekjes voor hen wilde maken.

Op dat moment werd mijn contract bij mijn toenmalige werkgever niet verlengt, dat zorgde ervoor dat ik toen Hip Stoer en Handgemaakt heb opgericht. Inmiddels zijn we twee jaar verder en is minstens de helft van de kledingkasten van de kinderen gevuld met handgemaakte items.

Wat onderscheidt jouw bedrijf van andere babykleding merken?

Alles wat ik verkoop, wordt op bestelling gemaakt. In principe heb ik geen voorraad van kledingstukken. Ieder item wordt met heel veel liefde volledig naar wens gemaakt. Een heel slank kindje of juist een ontzettend lang kindje? Alles kan aangepast worden zodat het perfect is afgestemd op jouw kindje. 

Van iedere meter stof wordt iedere centimeter gebruikt. Heb ik een stukje over waar een knuffel of een mutsje van gemaakt kan worden? Dan doe ik dat en geef die cadeau aan een klant of aan vrienden. Stukjes waar echt niets meer van gemaakt kan worden? Die gebruik ik als vulling voor een knuffel of kussens voor op de bank. Er wordt niets weggegooid. Het hele proces, vanaf het moment dat de stof met veel zorg wordt uitgezocht tot het moment dat een kledingstuk de deur verlaat, zit vol liefde! Geen massaproductie en ieder item is op zijn eigen manier uniek.

Kun je iets vertellen over jouw missie als maker?

Mijn missie is passende kleding voor iedereen. Afgestemd op jouw gewenste maat en volledig naar jouw smaak gemaakt. Want niemand is hetzelfde, niemand heeft exact de zelfde smaak en/of dezelfde maat.
En dan wel voor een betaalbare prijs maar met respect voor de maker. Geen hele collecties over, maar gemaakt op het moment dat de bestelling binnen is. Met respect voor mens en milieu.

Zijn jouw producten ook geschikt als cadeau?

Jazeker! Onze kleding en accessoires zijn niet alleen leuk voor jezelf, ook als cadeau is het leuk. Naast het feit dat je losse items kan bestellen heb ik verschillende cadeauboxen in de shop staan. Ook hiervoor geldt; naar wens gemaakt. Weet je niet helemaal wat de smaak is van de ontvanger? Dan hebben we verschillende verrassingsboxen online staan, met een zekerheid van bepaalde producten maar met welke stof? Dat weet je pas als het wordt uitgepakt. 

Kom je er niet helemaal uit, via social media of WhatsApp ben ik altijd bereikbaar om jouw vragen te beantwoorden en samen komen we tot het gewenste cadeau. Alle bestellingen worden standaard leuk ingepakt, maar als het een cadeautje is, dan wordt daar natuurlijk extra aandacht aan besteed.

Waarom hangt er op deze editie van de markt van jou een advertentieposter?

De Online Creamarkt lijkt me een perfecte plek om mijn producten en mijn winkeltje aan nog meer mensen te laten zien. Achter de schermen wordt er heel hard gewerkt om de website te upgraden en te voorzien van mooie nieuwe foto’s zodat alles op het moment van de Online Creamarkt alles online tip top in orde is voor een onvergetelijke ervaring. En wie weet vindt je mij dan de volgende editie terug met mijn persoonlijke kraam.

Heb jij ook een leuke vraag voor Kim of een verzoekje voor een cadeau?