Interview: Ge-Stipt

Standhouder op Online Creamarkt editie #8 – juni 2022

Hee, leuk je te ontmoeten. Wil je jezelf even voorstellen aan de bezoekers van de Online Creamarkt.

Ik ben Brechtje Bubeck, bijna 33 Lentes jong. Ik woon aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug samen met mijn verloofde en onze hond en Kat Bob een Keesje. Toen ik, zo’n kleine 10 jaar geleden alweer, voor het eerst het stippen uitprobeerde, wist ik het meteen. De rust en de ontspanning, het heerlijk gefocust bezig zijn, de tijd vergeten, iets moois maken voor jezelf of voor een ander… het klopte gewoon. 

En sinds dien ben je niet meer te stoppen?

Klopt! Vanaf die dag stip ik dagelijks (soms zelfs ’s nachts). Wat aanvankelijk een uit de hand gelopen hobby leek, is inmiddels mijn levenswerk geworden. Ik doe niets liever dan anderen te leren stippen en te laten zien hoe helend het kan zijn. De website met webshop en mijn boek zijn daar het bewijs van.

Want: alles kan en alles mag. Wat mij betreft zitten er geen grenzen aan de mogelijkheden van het stippen. Daarom ontwerp ik samen met een grafisch vormgever allerlei patronen en sjablonen zodat er voor iedereen wat wils is om te stippen: van artisjok tot kolibri, van paashaas tot hond, van windmolen tot cactus. We maken verf in diverse neonkleuren zelf in onze garage, omdat deze simpelweg niet te verkrijgen is. En ik ontwikkel materialen om het stippen zo makkelijk mogelijk te maken, zoals een stipmaatje en kleureninspiratie-waaier.      

Waar haal alle inspiratie vandaan voor al die patronen en materialen?

Uit het dagelijks leven. Tijdens een mooie wandeling in het bos, maar ook tijdens het hardlopen. En soms word ik midden in de nacht wakker en denk ik “ja dit is het”. Dan ga ik dus ook direct uit bed en werk ik het idee uit.

Wat is jouw doel met Ge-Stipt?

Mensen door een workshops te laten ontspannen, de creativiteit in zichzelf naar boven halen. In mijn workshops zeg ik dan ook dat niets te gek is dat alles mag. Vaak hadden ze voor de workshop niet gedacht dat het zo ontspannend was en dat ze met z’n mooi bordje naar huis zouden gaan. In iedereen schuilt een kunstenaar, en jij bepaald over jouw kunstwerk, handwerk is uniek en jouw kunstwerk ook!

En is dat voor iedereen weggelegd?

Jazeker. Voor iedereen tussen de 12 en 100 jaar, die zin heeft in een creatief uitje.

Wat is de leukste klantreactie die je ooit hebt gehad?

Dat stippen een levensles was voor haar. Stap voor stap ontstaat jouw kunstwerk. We bekijken het ook stap voor stap en we kijken nog niet naar het eindproduct. Ze volgende een creatief traject. Door de workshop is ze zo veel verder in haar proces gekomen. Omdat ze ook inzag dat ze het traject stap voor stap moest aangaan. Een workshop heeft haar zo goed op weg geholpen. Dat vind ik zo ontroerend.

Op deze achtste editie vinden we jou achter een kraampje. Waarom doe jij mee aan de Online Creamarkt?

Om nog meer mensen aan het stippen te krijgen!